רימו את העובד באופי המוסד לעניין תנאי עבודה

שאלה:

שלום וברכה.
אשתי עובדת כבר 12 שנה במוסד חינוכי.
כאשר התקבלה לעבודה, סוכם איתה בכתב, כי הואיל והמוסד איננו מתוקצב ולא לוקח כספים מהמדינה, אז היא מוותרת על כל מיני זכויות המגיעות לה בהתאם לחוק (ולדי"ת) ולרבות, פיצויי פיטורין.
לאחר שסיימה לעבוד שם, התברר לנו שרימו אותה. המוסד מתוקצב ככל המוסדות בתקציבי ענק של המדינה.
האם היא יכולה לתבוע כעת פיצויי פיטורין ויתר הזכויות אשר וויתרה עליהן במשך השנים (שכן, היא הסכימה לוותר, רק ביודעה כי המוסד אינו מתוקצב, אבל זה התברר כלא נכון)?
אודה לתשובתכם, בצירוף המקור ההלכתי לכך.

תשובה:

שלום וברכה,

לפי הלכה אין חיוב לשלם לעובדת את הזכויות שנהוג לתת לעובדים, ולמרות שההנהלה רימו אותה ואמרו לה נתונים לא נכונים, העובדת הסכימה לעבוד בתנאים אלו ולא חל חיוב לשלם את הזכויות שויתרה.

בהצלחה.

מקורות:

מחילה בטעות אינה מחילה. אולם דווקא אם היה חוב ומחל על החוב בטעות המחילה בטילה. כאן מתחילה צמצמו לה את התנאים של השכר, והיא הסכימה לתנאי העבודה, למרות שאילו הייתה יודעת לא הייתה מוחלת, אבל לא חל חיוב תשלומים מצד המעביד ולכן אין חובה לשלם לה את שכרה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. התשובה לא מובנת לי.
    לכאורה, לא היתה יכולה למחול על פיצויי פיטורין, כי זהו דבר שלא בא לעולם.
    אלא מאי? לאחר שנת עבודה ראשונה (לדוגמה) כשכבר היה חוב וחלה חובת התשלומים על המעביד, היא שבה ומחלה על כך.
    ברם, המחילה הזו הינה בטעות, ומחילה בטעות לא הוי מחילה.

  2. אני כתבתי שלא שייך כאן מחילה מאחר כשהגיעה העובדת לא היה כאן עדיין חוב ולא שייך מחילה וממילא לא שייך לומר מחילה בטעות. העובדת הסכימה לעבוד בשכר בסיסי ללא זכויות של פנסיה וללא כל תנאים סוציאליים שזכאי העובד, ולכן אין חובה לשלם אלא לפי מה שהתנו.