בישול עכו"ם – התנור חם מחימום קודם

שאלה:

רמ"א אומר שאפשר לסמוך בפת פלטר על התר אם תנור עמד בלי אש פחות מעת לעת. האם זה שייך לתנורים חשמליים שלנו ואם זה עוזר נגד בשול עכו"ם?

תשובה:

שלום וברכה

כוונתך לדברי הרמ"א בסי' קיב סעי' י, זה כמובן היה נוגע לתנורים שלהם שהחום היה נצבר שם מאוד, וכאשר היית מחמם שוב את התנור בתוך מעת לעת, הוא עדיין היה חם מהחימום הקודם שהיה על ידי ישראל, ולכן זה נחשב כאילו ישראל הוסיף קיסם והיה שותף בחימום. זה לא שייך בתנורים שלנו שחצי שעה אחרי האפייה הם כבר קרים לגמרי.

ונראה שלאשכנזים לכאורה זה יועיל גם בבישולי עכו"ם כמובן לא לספרדים, אבל שוב, זה לא שייך כלל במציאות בת ימינו.

מקורות:

שולחן ערוך יורה דעה הלכות מאכלי עובדי כוכבים סימן קיב סעיף י: אם אפו בתנור על ידי עובד כוכבים ג' פעמים ביום א' והכשירו התנור על ידי קיסם בב' הפעמים, ובפעם השלישית לא הכשירו, מותר. (מרדכי). הגה: וי"א דאם הכשיר התנור פעם א' ולא עמד התנור מעת לעת בלא היסק אפילו אפאו בו כך כמה ימים, הכל מותר מכח הכשר הראשון (ארוך כלל מ"ד ואגור). ויש לסמוך על זה.