כהן חייב לכבד כהן חברו? זקן חייב לקום בפני זקן חברו?

שאלה:

1. האם כהן מצווה במצות וקדשתו לכבד שאר כהנים? או שזה מצוה רק לישראלים?
2. האם זקן מחוייב בוהדרת פני זקן כלפי זקן אחר? או שזה מצוה רק לצעירים?

תשובה:

שלום וברכה

1. ודאי אין מצוה לכהן לכבד כהן, כמבואר בערוך השלחן סי' קכח סעי' עב, אלא שבמנחת חינוך מצוה רסט מסתפק, כיון שבזמנינו כולם כהני חזקה בלבד ואין יחוס ידוע ממש אלא ליחידי סגולה, אולי חייב כל כהן לכבד את חברו מספק, שמא הוא עצמו אינו כהן…וראה שם שדן אולי זה ספק ספקא, שהרי גם אם הוא עצמו אינו כהן, אפשר שגם חברו אינו כהן, ודן שם האם אומרים ספק ספקא בשני גופים שויים, ספק אחד בו וספק שני בחברו. עכ"ד. כמו כן נראה שאין הגיון לחייב כל כהן לכבד את חברו, שאם יאבקו כל הלילה זה עם זה מי יטול את המנה היפה, ומה הגיון יש בדבר…

2. שני זקנים במצב שווה לא חייבים לקום זה מפני זה אבל יעשו הידור מעט בגוף, ראה שו"ע סי' רמד סעיף ח.

הצטרף לדיון

תגובה 1