להקדים תשלום תמורת הנחה

שאלה:

בחברה שאני עובד חלק מהלקוחות סכמו עם בעה"ב שהם ישלמו תוך X ימים ויקבלו הנחה. לא ידוע לי על היתר עסקא שנחתם איתם. האם עלי אסור להכניס את ההנחה למחשב? האין בזה חשש של איסור ריבית על הסופר?

תשובה:

שלום וברכה,

אם מקדים את התשלום ומקבל הנחה תמורת הקדמת המעות אין בדבר משום איסור ריבית.

בהצלחה.

מקורות:

שולחן ערוך יורה דעה הלכות רבית סימן קעג סעיף ג: מכר לו סחורה בי"ב על מנת לפרעו לאחר זמן, יכול לומר לו: תפרע לי מיד ולא אקח ממך אלא עשרה. הגה: ודוקא שכבר נגמר המקח בי"ב וזכה בו הלוקח כבר. (בית יוסף בשם נ"י ומרדכי). אבל קודם שנגמר המקח, אם אמר לו: תפרע לי עכשיו י' שוב אסור ליקח אחר זמן י"ב (פי' דברי נ"י הנזכר לדעת ב"י), אם לא ירצה הלוקח ליתן עכשיו. [ועיי"ש בלבוש: וכשמוכר דבר לחבירו בעד י"ב לזמן פלוני וכדרך ההיתר שכתבנו, יכול לומר לו אחר כך תן לי מעותי מיד ואקח ממך עשרה, שזה אין בו משום ריבית אלא דמוזיל גביה מקח החוב שיש לו, שכמו שהיה יכול למכור החוב לאחר בזול כמו שירצה כמו שיתבאר בסמוך בעזה"י, יכול למוכרו גם כן ללוה עצמו, דמאי שנא מה לי הוא מה לי אחר. ודווקא שכבר נגמר המקח וזכה הלוקח במקחו, אבל אם קודם שנגמר המקח אמר לו בעד י"ב ואמר לו אחר כך אם תתן לי המעות עכשיו אקח עשרה, אסור לו אחר כך ליקח ממנו י"ב לזמן אחר.]