השתדלות בפרנסה

שאלה:

שלום.
א. האם פרנסה שונה מכל דבר אחר שצריך לעשות בו השתדלות, כלומר כל דבר אחר צריך לעשות השתדלות שתתאים לתוצאה שהיא אמורה להביא, אבל פרנסה ההשתדלות לא צריכה להיות תואמת לתוצאה שצריך [כלומר, איך שזה נראה בספר חובת הלבבות אדם צריך לעסוק בדבר שמתאים לו ונוח לו ולא משנה אם זה רווחי או לא, א"כ אפי' אם הוצאות שלו 10000 ש"ח בחודש, הוא יעסוק במשהו שמכניס 5000 שח בחודש ויצא ידי חובת השתדלות] האם זה נכון, וא"כ למה זה שונה מכל השתדלות, לדוגמא רפואה, א"א לומר ההשתדלות שלי להתרפאות ממשהו מסויים זה איך שנוח לי ומתאים לי, וה' יסדר את השאר… (מקווה שהתנסחתי מובן)
ב. האם לחסוך כסף לעתיד זה מחובת ההשתדלות או שאין בזה טעם. (גם זה קשור לשאלה הקודמת ואולי תלויה בתשובה ל א')
תודה.

תשובה:

שלום וברכה

אינני יודע לגבי איזה ציטוט בחובות הלבבות דבריך מתייחסים, לכאורה ודאי יש להשתדל כפי הנורמלי והנצרך, לא יותר אבל גם לא פחות. אלא שאדם צריך לחיות חיי פשטות ללא מותרות מיותרים, באוירה נעימה ושמחה, אבל בלי רדיפת כל עניני העולם הזה, ולהתפלל שתהיה לו ברכה בכסף, וכך בעזרת ה', גם אם יעבוד בעבודה שאין בה שכר גבוה במיוחד, וכדי לשמור על טהרת עיניו וכדומה או כדי שישאר לו זמן מספיק ללימוד, בודאי בורא עולם ישלח לו את עזרתו. הרי בכסף כל אדם יודע שקשה להגידר כמה כסף צריכים זה מאוד תלוי באיזו צורה חיים ומה הוצאות לא צפויות שפתאום נצרכות.

לכן להשתדל באופן נורמלי צריך, והעיקר להרבות בתפילה לה' שישלח עזרתו, ולקבוע עיתים לתורה בלי לוותר.

אין ספק שיש לחסוך לעתיד, כיון שאין לסמוך על הנס, וצריך לחיות, צריך לחתן ילדים, אין מה לעשות..

ברכה והצלחה ושפע גדול.

יום נעים.