דלת אלקטרונית בשבת

שאלה:

יש בבית של אמא שלי דלת שמותקן עליה איזה מן אביזר (שקשור לאזעקה של הבית), כאשר הדלת סגורה נורה נדלקת, וכאשר הדלת נפתחת הנורה נכבית.

שאלה ראשונה: אם מישהו פתח לי את הדלת, האם מותר לי להיכנס?
שאלה שניה: האם יש בכלל צד להתיר את פתיחת הדלת הזו בשבת?

תשובה:

שלום וברכה

אין צד להתיר פתיחת דלת זו בשבת, כיון שזה מפעיל באופן ישיר את החיבור החשמלי הזה, ולכן אין לבקש מאף אחד שיפתח עבורך את הדלת, אבל זה נפתח על ידי מישהו שלא ברצונך, גם אם עשה זאת עבורך, מותר להכנס, כיון שפתיחת הדלת אינה יוצרת הנאה אקטיבית עבורך אלא רק מסירה מונע.

מקורות:

בענין זה נחלקו הדעות: דעת הגרי"ש אלישיב שהכניסה לחדר אינה נחשבת הנאה, לפי שאין כאן אלא דבר שמונע ממני את השימוש ולא הנאה אקטיבית, ולדעתו מותר לרמוז לגוי שלא בדרך ציווי שיפתח את הדלת, וכגון שיאמר לו, אני לא יכול להכנס לחדר עכשיו כי הוא נעול ואסור לי לפותחו בשבת. כך הובא בשמו בס' מלכים אמניך עמ' תקכה, אולם בשו"ת אגרות משה או"ח ח"ד סי' עא נראה שאסר זאת, וכן הובא בס' מאור השבת ח"א מכתב ד בשם הגרש"ז אויערבך.