פדיון הבן לאחר הפלה מאוחרת

שאלה:

א. אשה שהפילה בשבוע שמיני להריונה האם אפשר לעשות עדיין פדיון הבן בבן הבא.
ב. מי שאין לו מספיק גביעים לפסח האם מותר לו להשתמש בגביעים של חמץ.
ג. האם יין נחשב לדבר חריף לגבי כבוש כמבושל

תשובה:

שלום וברכה

בהפלה כה מאוחר, ודאי הנולד אחריו אינו חייב בפדיון.

הכלל הוא כך: אם ההפלה נעשתה בתוך ארבעים יום לעיבור, הבן הנולד לה לאחר מכן חייב בפדיון, ואם ההפלה נעשתה בשלב מאוחר יותר, אין הוא חייב בפדיון. בכל מקרה של ספק יש לפדות ללא ברכה. אכן, גם אם ההפלה נעשתה בשלב מאוחר יותר מארבעים יום יש לחשוש שהולד היה מפגר מעט בהתפתחותו, ומשום כך הורה הגרש"ז אויערבך בכל מקרה לפדותו מספק ללא ברכה אלא אם כן הוברר היטב שהיה עשוי כהלכה, או שכבר ניכר היה על האשה הריונה.

מותר מעיקר הדין להשתמש בגביע לאחר רחיצה מדוקדקת, כיון שהשימוש שלו הוא תמיד רק במשקה קר, ויין אינו דבר חריף. העולם נוהג להמנע משימוש בכל כלי שלא הוגעל.

מקורות:

על כך שבכל מקרה של ספק אודות מצב העובר, יש מקום לפדות ללא ברכה, ראה שו"ת חתם סופר יו"ד סי' שח, שו"ת מהרי"א הלוי סי' קכא זוכר הברית סי' כח סעי' ד, וכן הסכמת רוב הפוסקים.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. שבוע שמיני הוא ממש מסופק. שבוע שמיני לפי חשבון הרופאים הוא בין 50 ל56 יום, מאז שנראה לאחרונה אורח כנשים. בהמחה שהעיבור בממוצע שבועיים לאחר מכן יכול להיות בהחלט שהיא בתוך 40 יום.