מחזיר גרושתו לאחר שהייתה עם גוי

שאלה:

אשה שהתגרשה ואחרי זה הייתה עם משאסור לה לדוגמה עם גוי, האם מותר לבעל במקרה זה להינשא לה שנית?

תשובה:

שלום רב,

האישה יכולה לחזור לבעלה. מאחר שלא נישאה לאחר אין איסור מחזיר גרושתו, למרות שהיתה עם אדם שהוא אסור לה. רק אישה שנישאה לאחר בקידושין ואח"כ הוא מת או התגרשה ממנו אסורה לחזור לבעלה הראשון. אבל בזנות לא משנה עם מי מותרת לחזור לבעלה הראשון. ראה שו"ע אבה"ע סי' י'.

מקורות:

שולחן ערוך אבן העזר הלכות אישות סימן י, סעיף א: המגרש את אשתו, ואח"כ זינתה, מותרת לחזור לבעלה. הגה: וכן אם זנתה עם הראשון, ונתקדשה לשני, וגירשה, מותרת לחזור לראשון, אפילו היתה מיוחדת לו תחילה. (תשובת הרא"ש כלל נ"ד ומהר"ם פאדווה סימן י"ט). אבל אם נתקדשה לאחר וגירשה, או מת, אסורה לחזור לראשון. ואפילו לא נתגרשה רק מכח קול בעלמא (הרא"ש כלל ה' /ל"ה/), (ועיין לעיל סימן מ"ו סעיף ה' וסעיף ו'). ועי' בבית יוסף שם בטעם לזה, וכתב וזה לשונו: ומ"ש אבל אם זנתה אחר הגרושין מותרת לחזור לו. מבואר במשנה ספ"ב דסוטה (יח:) וכתבו הרי"ף והרא"ש בפרק קמא דיבמות (הרי"ף ב:, הרא"ש סי' ה) דטעמא משום דהויה ואישות כתיב בה הויה דכתיב (דברים כד ב) והיתה לאיש אחר דהיינו קדושין אישות דכתיב (שם כד ג – ד) או כי ימות האיש האחרון וכו' לא יוכל בעלה הראשון וכו' משמע דבכה"ג קאי לא יוכל אבל מזנה לא: