מה קודם – ספירת העומר או קריאת שמע?

שאלה:

שלום
כאשר מתפללים ערבית לפני זמנה וצריך לחזור קריאת שמע בזמנה.
כשמסיימים תפילה מה קודם למה , קריאת שמע בזמנה או ספירת העומר.
תודה
אם יש מקורות אשמח.

תשובה:

שלום וברכה

כיון שספירת העומר כבר נכנסה כחלק מסדר התפילה ואילו לקריאת שמע שאינה נעשית בציבור תמיד ממתינים לאחר סיום התפילה, נראה שכרגע מה שמזומן לפניך הוא הספירה, וזה קודם.

בהגדרה של תדיר ושאינו תדיר תדיר קודם, תמיד כאשר אחד מזומן לפניך והשני מטבעו נדחה, זה שלפניך קודם, הכלל הנ"ל נאמר רק כאשר שתי המצוות לפניך והשאלה מה לקיים תחילה.

ואין לומר שאדרבה, נבטל את הספירה בבית הכנסת כדי להקדים, כיון שיש כאן תקנה קדומה לכלול את הספירה בתפילה, וגם יש נזק רב מדחייתה, כי בטוח חלק מהציבור ישכחו לספור הוא יספרו באופן שגוי.

שבת שלום.

הצטרף לדיון

7 תגובות

  1. לאחר עלינו לשבח יש בפני שתי מצוות קריאת שמע דאורייתא שצריך לחזור עליה כי התפללנו מבעוד יום וגם ספירת העומר כבודו אומר שנספור קודם את העומר?
    מה עם תדיר ושאינו תדיר הרי שתי המצוות כרגע לפנינו?
    ומה מצד שקריאת שמע היא דאורייתא וספירת העומר להרבה פוסקים היא דרבנן והכלל הוא שדאורייתא קודם לרבנן?

  2. דברי אמורים במקרה שהציג השואל, שמתחילים את התפילה לפני הזמן וכשמגיעים לפי סדר התפילה לספירת העומר כבר צאת הכוכבים, בזה סברתי שלא נגיד תדיר קודם לומר קריאת שמע, כי אנחנו עדיין באמצע התפילה ולא נהגו שפתאום לפני עלינו לשבח כולם אומרים קריאת שמע. אבל במקרה שהתפללו מוקדם והלכו ועכשיו יש לאדם את שני החיובים, ודאי קריאת שמע קודמת.

  3. אני שומע כאשר סופרים את העומר לפני קדיש תתקבל אבל אם סופרים לאחר עלינו לשבח למה שנקדים את הספירה שהיא ספק דאורייתא לק"ש שודאי דאורייתא ואדרבה אם יכריז הש"ץ לקרוא את שמע ואחר כך יגידיו ספירת העומר אז גם לא ישכחו לקרוא את שמע בזמנה, לא הבנתי למה יספרו קודם את העומר?

  4. אני חושב שככל שזה סדר התפילה ואת זה עושים בציבור ואת הקריאת שמע כל אדם עושה בביתו אז עדיין זה לא מזומן לך לפי ההנהגה הרגילה, אבל זו סברא ואין לי ראיה.

  5. ברור, הנושא כאן הוא אחר, שאני מתפלל לפי סדר התפילה עם הציבור ולאחריה משלים, ולכן זה כביכול לא מזומן לי עדיין.

  6. בוא נסכם שאפשר להתווכח על זה ודעבד כמר עבד ודעבד כמר עבד
    והעיקר לנצל את הימים הקדושים הללו להתעלות בתורה ובמידות טובות.