ואהבת לרעך כמוך

שאלה:

מה נפסק להלכה למעשה
האם ואהבת לרעך כמוך, הוא כפשוטו ממש או על דרך שלילה, כלומר מה ששנוי עליך אל תעשה לחברך (כמו שתירגם יונתן בן עוזיאל, כמו שאמר הלל הזקן בשבת לא.) וגם הרמב"ן סובר שהוא הפלגה, ואינו "כמוך" ממש.
תודה מראש

תשובה:

בודאי הכוונה מה ששנאוי עליך לא תעשה לחברך, לא ניתן לאדם לאהוב את חברו כפי שהוא אוהב את עצמו. וכפי שציינת נאה והובא בהרבה ספרים. ומי יתן ונגיע לדרגה גבוהה זו… הרי לא מדובר רק שלא יעליב אותו או לא יזיק לו, הכוונה שידאג לשני לטוב ולמוטב בכל דבר כפי שהוא דואג, לעצמו, אם מגיעים למקום ואין לכולם כסא לשבת, ידאג לשני ויהיה אכפת לו מחסרונו כמו שהוא דואג לעצמו ועוד ועוד על זו הדרך. ההבדל בין השיטות הוא רק אם זה משהו רגשי של אהבה או ענין מעשי של דאגה לזולת ואכפתיות מצערו.