הניח גיטרה על המיטה של חבר

שאלה:

בחור בפנימיה שם גיטרה על מיטה של חבר שלו בא החבר וישב על המיטה והרס את הגיטרה וגם נקרע לו המכנסיים מה הדין?

תשובה:

שלום וברכה,

אם הגיטרה הייתה מונחת במקום בולט שכל אדם אחר אמור להבחין בה ללא התבוננות, חייב הבחור שהזיק את הגיטרה. אבל אם הגיטרה הייתה כלפי פנים ולא מבחינים בה בקלות, הבחור שישב פטור על נזק הגיטרה.

בכל מקרה בעל הגיטרה פטור על נזקי המכנסיים, כיון שהגיטרה שהזיקה דינו כבור, ובור פטור על הכלים.

בהצלחה.

מקורות:

כתב השולחן ערוך סימן תיב סעיף א – ב

"המניח את הכד ברשות הרבים, ובא אחר ונתקל בו ושברו, פטור, שאין דרך בני אדם להתבונן בדרכים. ואם הוזק בו, בעל הכד חייב ואפילו הפקיר הכד, שכל המפקיר נזקיו בדבר שאין לו רשות לעשות מתחלה, חייב.

"הניח הכד במקום שיש לו רשות להניחו, כמו במקום פנוי שלפני בית הבד, ובא אחר ונתקל בו ושברו, חייב. ואם הוזק בו המהלך, בעל הכד פטור, מפני שהיה לו להסתכל".

הרי לנו שאם הניח אדם חפץ במקום שלא ניתן להבחין בו בקלות, ונפסק להלכה שאין דרכן של בני אדם להתבונן בדרכים, ולכן אם הזיק אדם דרך הילוכו פטור המזיק.

בכל נזקי ממון צריך לשייך את הנזק לאחד מארבע אבות נזקין. בור המזיק הוא כל דבר שאדם הניח מזיק במקומו, והאדם התקרב לבור וניזוק בבור. בשונה מאש שהאש היא מגיעה לדבר הניזוק. ולכן הנחת גיטרה שעלולה להזיק נחשב לבור המזיק. ובור המזיק פטרה התורה בנזקי כלים [גזירת הכתוב], וממילא פטור בעל הגיטרה על נזקי המכנסיים.