הסרת שיער – לא ילבש

שאלה:

שלום הרב.
האם מותר לתלוש השער שעל האף או בנחיריים וסביבו עם פינצטה
או יש בזה חשש של לא ילבש

תשובה:

אם יש בזה גנאי, בושה, או סתם אי נוחות וזו המטרה – מותר.

באופן כללי מותר לכל אדם לגלח שערות הידיים והרגליים על ידי מספרים כעין תער. וכפי שמבואר ברבינו יונה באגרת התשובה סימן ל"ו וכן פסק השו"ע יו"ד סימן קפ"ב סעיף א', אבל על ידי תער אסור משום איסור לא ילבש גבר שמלת אשה. אמנם במקום צער התירו לגלח אפילו בתער. וכפי שמבואר במרדכי [שבת פ"ד סימן שכ"ז] שכתב שבני אדם שיש להם הרבה שער בידיים וכדומה ומתביישים בכך, מותר להם לגלח בתער, משום שאין לך צער יותר מבושה, וכ"כ היש"ש ביבמות [פי"ב סימן י"ז].

ובעניין שערות של בית השחי ובית הערווה אסור לכל אדם לגלחם אפילו במספרים כעין תער, משום איסור לא ילבש גבר שמלת אשה. וכפי שמבואר בשו"ע [שם] אמנם במקום צער מותר וכפי שכתב הב"י בשם הרשב"א שבמקום צער ובמקום רפואה, מותר לגלח, ועיין בשו"ע בסעיף ד' ובסעיף ב', שמבואר שם שבמקום צער ולצורך רפואה מותר לגלח.

נ.ב.  גילוח על ידי ניתוח לייזר, אפילו בשערות הידיים והרגליים שהאיסור הוא רק על ידי תער, מסתבר שיש לאסור ג"כ ע"י ניתוח לייזר, מפני שזהו דרך הנשים ושורש האיסור הוא משום לא ילבש שאסור לעשות תיקונים לגוף כתיקוני הנשים. ועיין בשו"ת חלקת יעקב יו"ד סי' פ"ז.

הצטרף לדיון

10 תגובות

  1. תודה כבוד הרב. עוד שאלה באותו ענין, האם מותר לתלוש עם פינצטה כמה שערות מהשפם לא ממש לנוי אבל להיראות יותר מסודר,האם פינצטה כמו תער ויש בו חשש לא ילבש

  2. אני אסביר,אני ממקום שלא נוהגים לגלוח את הזקן, אבל אני מלקט ותולש עם פינצטה קצת שערות מהשפם, לא לבונות מתוך שחורות ח"ו רק שערות שהם ארוכים מדי וגם שערות הקרובים לנחיריים, והכוונה היא כדי לראות מסודר ויפה, ואני שואל אם יש בזה משום לא ילבש אם אני תולש עם פינצטה

  3. כפי ששמעתי יש שאוסרים [כמדומה רבינו יונה] גילוח בצוואר במספריים כעין תער משום לא ילבש, אז למה אינו אסור להשתמש בפינצטה על הזקן משום לא ילבש כיון שעל פי רוב רק נשים משתמשים בפינצטה

  4. תודה רבה על כל התשובות, אבל עם אפשר לשאול עוד פרט אחד, אמת שאני משאיר זקן עבות אבל יש מקומות בשפם ובזקן, למשל שערות ממש קרוב לאף, או שערות תחת השפה התחתונה, שאני תולש עד שהעור מתגלה, כי אני לא רוצה שם אף שער אחד, שיער קרוב לאף מבייש אותי, ובשפה התחתונה אני סתם לא אוהב איך שאני נראה עם שיער שמה, ובכל זאת אני עדיין משאיר 99 אחוז מהשפם וזקן, והשאלה היא, ביחס ללא ילבש אם מותר לי לתלוש כל השער במקומות הללו כיון שאני משאיר כמעט כל השפם והזקן

  5. תודה רבה למשיבים על כל התשובות. רציתי לשאול עוד שאלה. האם יהיה מותר לסדר את הזקן עם מכשיר לייזר (ביתי) שנועד רק לסידור (מוריד שערה אחת כל פעם)? מדובר על מכשיר שמיועד לגברים. תודה רבה