תחילת זמן קריאת שמע בבוקר

שאלה:

שלום וברכה לרבנים החשובים שליט"א .
האם אפשר לקרוא קריאת שמע מייד אחרי עלות השחר , לפני זמן הנחת טלית ותפילין ?
תודה רבה ותזכו לזכות את הרבים .

תשובה:

שלום וברכה

זמן קריאת שמע מתחיל לא בעלות השחר אלא כמה דקות אחר כך, משיכיר את חברו בריחוק ד' אמות, בערך 6-10 דק' אחרי עלות השחר, אבל הזמן הראוי לכתחילה הוא סמוך להנץ החמה, כך סומכים גאולה לתפילה בנץ כותיקין.

מקורות:

ראה שו"ע סי' נח סעי' א וברמ"א שם ובביאור הלכה שם על דברי הרמ"א.

שולחן ערוך אורח חיים הלכות קריאת שמע (סימן נח סעיף א): זמן קריאת שמע של שחרית, משיראה את חבירו הרגיל עמו קצת, ברחוק ד' אמות, ויכירנו. ונמשך זמנה עד סוף ג' שעות, שהוא רביע היום. ומצוה מן המובחר לקרותה כוותיקין (פי' תלמידים. ורש"י פי' אנשים ענוים ומחבבים המצות) שהיו מכוונים לקרותה מעט קודם הנץ החמה (פי' יציאת החמה כמו הנצו הרמונים) (שיר השירים ו, יא; ז, יג) כדי שיסיים קריאת שמע וברכותיה עם הנץ החמה ויסמוך התפלה מיד בהנץ החמה. ומי שיוכל לכוין לעשות כן  שכרו מרובה מאד. הגה: שיעור הנץ החמה הוא כמו שיעור שעה אחת קודם שיעלה כל גוף השמש על הארץ (מיימוני פ"א).