שטר הלוואה

שאלה:

הלוויתי סכום של עשרת אלפים שקלים למשך שנה לחבר טוב וכתב לי שטר ע"ז, לא ביקשתי ממנו ערבים, אבל ביקשתי ממנו מקום שאני יכול לבטוח לקבל כספי חזרה, ונתן לי כרטיסי אשראי (על חצי סכום החוב) על שמו ושם אשתו, וכתב לי בשטר אלו הדברים:
"ובאם ח"ו לא אפרע סכום הנ"ל יכול ..הנ"ל לקחתו מכל מקום שירצה ובפרט מכרטיסי אשראי שנתתי לו ומה שיש לו על שמי ושם אשתי" ע"כ.
ועכשיו כשהגיע זמן הפרעון טוען חבר שלי שבגלל הקורונה הי' לו היזק גדול ואין לו בנתיים לשלם ואני צריך לחכות כמה חדשים לפרעון החוב, ואני טוען לו שלפחות תן לי לגבות החוב מכרטיסי אשראי, אבל דא עקא החבר שלי ביטל כל כרטיסי אשראי הנמצאים ברשותי בטענה שאין הוא יכול לקחת חוב נוסף על עצמו, וטוען שאני צריך לחכות כמה חדשים.
שאלתי הוא:
האם אני יכול לחייב אותו שצריך ליתן לי כרטיסי אשראי תקפים וילווה מהם בינתיים עד שיהי' לו, ואפשר גם מדין שעשה הכרטיסים כאפותיקי וכדומה לפרוע מהם, ואין הוא יכול לפטור עצמו בטענת אין לי כי הרי התחייב עצמו ללות מהכרטיס אם לא יהי' לו, וע"כ צריך ללות מהם בכדי לשלם לי,
או שפטור בינתיים דכיון דבלשון השטר אין בו התחייבות על הכרטיסים וכדומה וכו',, או כן חייב
(אכן טעיתי טעות גדול שלפחות לא עשיתי השטר בהוראת רב הבקי בחושן משפט)
נא להודיענו דעתכם בצירוף מראי מקומות בחושן משפט
תודה מראש

תשובה:

שלום וברכה,

הדרך הטובה לחייב אותו זה לתבוע אותו בבית דין. ללא תביעה נראה שהוא יתחמק מכל אפשרות שתהיה.

טענת אין לי לא תקפה מאחר ויש לו ממון, ובמקרה כזה לפחות צריך לפרוס תשלומים.

הכרטיס אשראי לא נחשב לאפותיקי כיון שלא ייחד ממון שממנו יגבה אלא אפשרות לגבות ועל זה אין דין אפותיקי.

בהצלחה.