קומקום חשמלי – הפעלתו לפני שבת ויציקת המים לסיר בשבת

שאלה:

1. האם מותר להדליק קומקום חשמלי סמוך לשבת בשביל שהוא ירתח ויתכבה בשבת.
2.אם מותר, האם מותר לערות ממנו מים רותחים בשבת לתוך סיר עם מים העומד על פלטה, בלעך?

תשובה:

שלום וברכה

הבעיה היא כאן היא מצד איסור שהייה, שלפיה אסור להשהות על כירה שאינה גרופה וקטומה תבשיל שלא התבשל עדיין, כדי שלא יבוא לחתות בו בשבת, אמנם כיון שכאן מדובר בכמה דקות בסך הכל, ובעצם זה יבוא לידי בישול עוד לפני השקיעה בלי ספק, מותר להשאיר. לגבי שפיכת המים לתוך הסיר שעל האש, נראה שהדבר תלוי במחלוקת הפוסקים, שכן למעשה דינו של הקומקום הזה כמו סיר שנמצא על פלטה והפלטה כבתה מחמת קשר חשמלי וכדומה, שדנו בזה האם מותר להעביר לפלטה של שכן, הגרש"ז אויערבך התיר כיון שלא עשה פעולה של הסרת הסיר מהפלטה רק האש כבתה, ואילו הגרי"ש אלישיב התיר רק אם עדיין הפלטה עצמה רותחת בחום שהיד סולדת בו, מה שכאן אני לא בטוח שקיים.

בהצלחה

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה על תשובה. אבל שאלה הייתה שקומקום יתכבה אחרי שקיע. האם זה משנה את הדין?
    אם בשבת באותו רגע שזרם ניפסק והגוף חימום עדיין חם , זה יקרה שלא כבתה האש? ולקחת את הקומקום באותו רגע?

  2. ש כאן צד נוסף לאיסור, כל עוד שהקומקום פועל אסור להזיז בגלל מוקצה של שלהבת, וממילא אם זה יפעל בבין השמשות יש בעיה של מיגו דאיתקצאי, אבל שוב, אני מניח שזה יכבה עוד לפני השקיעה., אם הגוף חימום עדיין חם מותר למרות שכבתה האש, כמו בפלטה. המלצה: מתארגנים קצת יותר מוקדם ואז הכל מצויין…