הפרשת חלה על ידי הבן בלי רשות ההורים

שאלה:

שלום וברכה.
אמא שלי הכינה מ – 4 קילו קמח עוגיות. (שמרים) ולפי מה שידוע לי היא לא הפרישה בברכה (ואם בכלל).
רציתי לדעת:
א. האם עלי להפריש אם כן איך?
ב.מה עלי לעשות עם העוגיות שהרי לא הפרישו בברכה.?
אם את אופן ההכנה של העוגיות הללו אמא לשה לא עם מים אלא עם מי פירות או משהו אחר ועדיין יש כמות גדולה של קמח ( 3 -4 קילו) האם עדיין העוגיות הללו מחויבות בהפרשה בברכה ?
תוןדה מראש.

תשובה:

שלום וברכה

בודאי יש להפריש בברכה, תבקש רשות מאמא ותפריש או שהיא תעשה זאת בעצמה. רק אם ברור לך שהיא לא תרצה להפריש שוב או בכלל, אתה יכול לעשות זאת במקומה.

אם הם רגילים להרשות לך להפריש בבית חלה או תרומות ומעשרות אתה יכול להפריש בכל מקרה בלי בקשת רשות.

שבת שלום ומבורך.

מקורות:

ראה ב"ח סי' שכח וש"ך שם ס"ק ה, וראה עוד תרומת הדשן סי' קפח לגבי משרתת שעשתה בצק ובעלת הבית מתעכבת ולא באה ואם לא תפריש עכשיו הוא יתקלקל, שמותר למשרתת להפריש מדין זכין לאדם שלא בפניו.

על כך שאם הם רגילים להרשות לך זה בסדר, ראה רמב"ם הלכות תרומות פרק ד הלכה יב:

"הבן והשכיר והעבד והאשה תורמין על מה שהן אוכלין, אבל לא יתרמו על הכל שאין אדם תורם דבר שאינו שלו, הבן כשאוכל עם אביו והאשה בעיסתה תורמין מפני שהן ברשות". וכ"כ בדעת קדושים סי שכח שבן הסמוך על שולחן אביו רשאי לתרום ללא רשות מפורשת.

אמנם בס' דרך אמונה תרומות פרק ד הערה קכג כתב שזה דוקא כאשר הבן שותף בהכנת המאכלים, אבל אם אינו מעורב בכך לא יתרום ללא רשות ההורים.