חלב אם שעירבו במזיד בתבשיל של בשר עוף

שאלה:

שלום,
בחידושי רעק"א (יורה דעה פז ס"ק ז') כתוב שאם עירבו חלב אם במזיד בתבשיל (בשרי), אסור לו ולמי שנעשה כן בשבילו.
האם דין זה שייך גם אם עירבו חלב אם בתבשיל של בשר עוף (לא של בשר בהמה)?
תודה

תשובה:

ניכר משאלותיך שאתה לומד היטב סי' פז ואם כן מן הסתם ידוע לך שנחלקו שם הרמ"א והש"ך ס"ק ו בשם מהרש"ל אם יש איסור לערב חלב שקדים על בשר עוף, כיון שזה תרי דרבנן, ושאלתך תלויה אף היא במחלוקת זו.

בהצלחה רבה

מקורות:

ש"ך יורה דעה סימן פז ס"ק ו: (פמ"ג) ונהגו לעשות חלב משקדים כו' הואיל כו'. כלומר ול"ד לדם דגים ס"ס ס"ו שמותר לגמרי ואפ"ה אם כנסו בכלי אסור מפני מראית עין אא"כ יש בו קשקשים שניכר שהוא דם דגים דהתם דם גופיה אסור מדאורייתא הילכך הרואה יאמר דאכיל דם בהמה שאסור מדאורייתא אבל בשר עוף בחלב ממש הוא מדרבנן וליכא למיחש למראית העין ולכן בשר בהמה בחלב שהוא אסור מדאורייתא יש להניח אצלו שקדים כדי שלא יחשוב הרואה שהוא חלב ממש וכ"כ בת"ח שם סוף כלל ס"ב ולפ"ז צ"ל דמיירי בבישול דאי לאו הכי אפילו בשר בהמה ליכא איסורא דאורייתא וא"צ להניח שקדים וכן מוכח בת"ח שם להדיא ע"ש ובסימני ת"ח אבל מהרש"ל פכ"ה סי' נ"ב למד מהך דדם דגים דבפורים וכיוצא בו שרגילים לאכול תרנגולת בחלב שקדים שאסור אם לא שיניח שקדים אצלו בתוכן ובצידן להיכירא ובפרט גבי בשר עוף דאיכא למיחש טפי שלא ידמו לומר בשר עוף בחלב שרי אפי' מדרבנן כר"י הגלילי עכ"ל וכן הסכימו האחרונים וכן נלפע"ד (שוב בא לידי ס' באר שבע ומצאתי שפסק נמי הכי) דהא אפילו במידי דרבנן חיישינן למראית העין בכמה דוכתי ומהם בש"ס פרק במה בהמה (דף נ"ד) ולא בזוג אף על פי שהוא פקוק משום דמיחזי כמאן דאזיל לחינגא פירש"י לשוק למכור והיינו מראית העין וכדאיתא בפ' במה אשה (סוף דף ס"ד) והוא מוסכם מכל הפוסקים וכמו שנתבאר בא"ח סי' ש"ה אף על פי שאיסור מקח וממכר בשבת אינו אלא מדרבנן וכמ"ש בא"ח ובח"מ ס"ס רל"ה וכן מוכח בהדיא בתוס' בכתובות פ' אף על פי (דף ס' ע"א) ד"ה ממעכן כו' דאפי' במידי דרבנן חיישי' למראית העין והכי משמע בדוכתי טובי:

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה רבה על התשובה.
    אם נאמר שדבריו של רעק"א שייכים גם למקרה של אכילת בשר עוף בחלב שקדים (או חלב אם), האם יהיה אסור לאכול את התבשיל גם אם נניח בצד שקדים או בקבוק שכתוב עליו שזה חלב אם?
    (מדבריו של ש"ך הבתי שאין איסור מראית עין כאשר מבשלים בשר עוף בחלב אם או חלב שקדים).