הוזמן למקום העבודה ולא הייתה עבודה

שאלה:

שלום,
אדם שעובד עם מבוגר ומגיע כל יום בשעה מסויימת לקחת אותו לאיזה מקום.
יום אחד המבוגר אמר שבאותו היום הוא הולך למקום אחר, ויוצאים בשעה אחרת (מוקדמת יותר) נגיד ב-5 בערב.
המטפל הגיע בחמישה לחמש והמטופל כבר לא היה בבית.
המטפל לא ידע היכן המקום וחזר לביתו.
האם בסוף חודש להחתים את המבוגר על השעות הללו (הכסף מביטוח לאומי), ואם כן האם לפי השעה המוקדמת או המאוחרת שבדר"כ מגיע כל יום.

תשובה:

שלום וברכה,

מגיע לעובד את כל השעות שאמורים להעסיק אותו, ומותר לו לחתום משעה מוקדמת שהזמינו אותו לאותו יום.

בהצלחה.

מקורות:

לפי הלכה הפועל מקבל את השכר שהגיע לעבוד ולא מצא עבודה. בזמנינו יש התחיבות לתת לפועל את שעות העבודה, ולכן אם המעביד מנע מהעובד חייב לשלם לו עבור עבודתו. ויש לזה יסוד בהלכה בסימן שלה סעיף א – שכר פועל ליום שלם והסתיימה העבודה באמצע היום, שמשלם לו על כל היום כפועל בטל. בנוסף, אדם שסועד זקן לפי כללי הביטוח לאומי אם עשה את כל מה שביכולתו זכאי לכל השעות שהקציבו מביטוח לאומי, ולכן אם הוא היה מוכן לעבוד מגיע לו את כל שכרו.