הבטחה בין חברים שעל כל איחור לתפילה יקנסו בסכום כסף

שאלה:

שלום לרבנים!
הבטחנו האחד לשני שלקראת בין הזמנים על כל איחור לתפילה מעבר לשעה X יקנס המאחר בסכום XX שקלים לטובת השני.
ברצוני לדעת האם להבטחה הזו יש תוקף הלכתי מחייב או שזו אסמכתא בעלמא, יש לציין שמטרתי הייתה לחזק אותו בתפילה בימי בין הזמנים, השאלה אם אכן נצטרך לשלם אחד לשני את הסכומים האלה?
בברכת יישר כח וזמן קיץ פורה!

תשובה:

שלום וברכה,

במקרה שהתחייבו שאם יאחר להתפלל ישלם כו"כ הרי זה אסמכתא ולא חל ההבטחה אלא אם כן הקנה מעכשיו בבית דין חשוב.

בהצלחה.

מקורות:

בגמרא ב"מ סו ע"ב, הביאה כלל באסמכתא: "כל דאי אסמכתא". וכן פסקו הרמב"ם מכירה יא, ו והשו"ע רז, יג: "שכל האומר אם יהיה אם לא יהיה, לא גמר והקנה, שהרי דעתו עדיין סומכת שמא יהיה או שמא לא יהיה".

על כן התחייבות שהיא על צד שאם יקום מאוחר לא חלה ההתחייבות. יש אופנים שונים איך להתחייב בצורה גמורה ללא אסמכתא – ראה בשו"ע שם מסעיף יג והילך.