חליצת תפילין בביהכנ"ס

שאלה:

הלכה למעשה, האם מותר או אסור לחלוץ תפילין בביהכנ"ס?

תשובה:

אין איסור לחלוץ את התפילין בתוך בית הכנסת [רק לא כנגד ספר התורה כאשר הספר נמצא עדיין מחוץ לארון הקודש], על הזמן הראוי לכך בתפילה ראה שו"ע סי' כה סעי' יג. [הבאנו במקורות]

מקורות:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות תפילין סימן כה סעיף יג

נהגו העולם שלא לחלוץ תפילין עד אחר קדושת ובא לציון (ישעיה מז, יא). ויש מי שכתב על צד הקבלה שלא לחלוץ עד שאמר בהם שלש קדושות וארבע קדישים, דהיינו לאחר קדיש יתום, והכי נוהגים המדקדקים. (פתח עינים ספר המוסר פ"ד). וביום שיש בו ספר תורה, נוהגים שלא לחלצם עד שיחזירו ספר תורה ויניחוהו בהיכל. הגה: והיינו במקום שמכניסין התורה לאחר ובא לציון גואל, אבל לפי מנהג מדינות אלו שמכניסים התורה מיד לאחר הקריאה, אין לחלצם רק כמו בשאר ימים (דברי עצמו). ביום ראש חודש, חולצים אותם קודם תפלת מוסף. הגה: וה"ה בחול המועד, ודוקא במקום שאומרים במוסף קדושת כתר, מיהו נוהגים לסלקם קודם מוסף בכל מקום (ב"י).

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. ראיתי בסידור כלשהוא (לא תחת ידי. לא זוכר בשם מי) שזה ק"ו מירבעם בן נבט שנענש משום ש"הרים יד במלך" – "שחלץ תפילין בפניו" כ"ש לפני מלך-הכבוד.

  2. אמת ויציב אך ברור מצד שני שלא ניתן לאסור לחלוץ תפילין…

    ככל הנראה ההבדל הוא בין חליצת התפילין בבית המלך לבין החליצה במקומות אחרים. כפי שמוצאים לגבי הרבה דברים נוספים. כל הנושא של קדושת ביהכנ"ס הינו שזה בית המלך. למרות שהבורא נמצא בכל מקום ונוכל לעשות אותם דברי חול ורשות במקומות אחרים.