האם נחשי מים בכלל שרץ המים

שאלה:

שלום,
האם נחשי מים (שנמצאים בימים ונהרות) הם בכלל שרץ הארץ או שרץ המים?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

ברמב"ם בס' המצוות מבואר, שכאשר יש בעלי חי שיכול לחיות וחי גם במים וגם בארץ לוקים עליו משום שניהם, גם שרץ הארץ וגם שרץ המים.

מקורות:

ספר המצוות לרמב"ם מצות לא תעשה קעט

והמצוה הקע"ט היא שהזהירנו מאכול אי זה שרץ שיהיה מבלתי יחוד בין שרץ העוף בין שרץ המים בין שרץ הארץ. והוא אמרו ית' (שם) אל תשקצו את נפשותיכם בכל השרץ השורץ ולא תטמאו בהם ונטמתם בם. זה לאו בפני עצמו ולוקין עליו. והוא דומה לאיסור כולל. לפיכך מי שאכל כלום משרץ הארץ לוקה שתים, אחת משום השרץ השורץ על הארץ שקץ הוא לא יאכל (ל"ת קעו), ואחת משום אל תשקצו את נפשותיכם בכל השרץ השורץ. ומי שאכל כלום משרץ העוף לוקה שתים, אחת משום וכל שרץ העוף טמא הוא לכם לא יאכלו (ל"ת קעה), ואחת משום אל תשקצו את נפשותיכם בכל השרץ. ואם אכל בעל חיים אחד בעצמו והיה אותו בעל חיים יעוף וילך על הארץ עד שיהיה שרץ העוף ושרץ הארץ חייב עליו ארבע מלקיות. ואם חובר אל זה שיהיה גם כן משרץ המים יהיה חייב עליהם שש מלקיות. החמישי משום דג טמא שנאמר בו מבשרם לא תאכלו (ל"ת קעג), והמלקות הששי משום אל תשקצו את נפשותיכם בכל השרץ השורץ לפי שהוא כולל גם כן שרץ המים.