חזרת גרושה לבעלה

שאלה:

כבוד הרב, אני במערכת יחסים זוגית עם גרושה. הכרנו חודש לאחר שהתגרשה, בזמן זה היא היתה עם גברים אחרים (לפני שהכירה אותי) במהלך יחסי המין שלנו שאלתי אותה אם תינשא לי וענתה שכן…
לאחר מכן כששוחחנו על הנושא אמרה שחוששת מחתונה כדי לא להיות תלויה באדם אחר לחופש האישי שלה… בכל מקרה לאחרונה הגרוש שלה שבגד בה, נפרד מאשה איתה היה ורוצה לחזור אליה…
לא ארחיב כי לטעמי מדובר במעשה של קנאה ורכושנות ולא אהבת אמת, אבל זאת לא החלטה שלי כואבת ככל שיהיה… האם מותר להם לחזור להיות יחד? קראתי כי ההלכה שגרושה שקיימה יחסי מין עם גבר אחר אסורה על בעלה לחזרה ויש מכאן המקלים לטובת מצוות מחזיר גרושתו…
מה כבודו מציע לי לעשות?

תשובה:

שלום רב,

ראשית אין כלל מצווה של מחזיר גרושתו. זו טעות לחשוב שיש בזה מצווה כלשהי.

לגבי האיסור לחזור לגרוש לאחר שכבר נישאה לאחר (והתגרשה ממנו או התאלמנה) זה רק אם היא נישאה לאחר בקידושין ולא אם היה ביניהם יחסי אישות ללא קידושין המוגדרים כזנות.

מה אני מציע לעשות? שאלה טובה, אני ודאי לא מכיר את הסיטואציה, אבל זה ברור שהמטרה שלך חייבת להיות רק לשם נישואין ולא משהו אחר. כלומר, יש איסור ברור לקיים יחסי אישות שלא במסגרת נישואין, ואם היא לא בשלה לכך מסיבה כזו או אחרת, אפילו אם אתם ממשיכים עליך להודיע לה שזה רק במסגרת נישואין. אם היא חוששת להכנס למערכת רצינית של נישואין, השאלה היא מדוע? על חלק מהם יש אי אלו פתרונות, אבל ודאי שללא נישואין אי אפשר להמשיך.