תליה בפצע בג' ימים ראשונים

שאלה:

האם שייך לתלות בפצע שאושר ע"י אחות טהרה בג' ימים ראשונים של הז"נ?

תשובה:

שלום וברכה

למעשה מה שמחמירים שלא לתלות בג' ימים ראשונים במכה, הוא רק כשהדם יצא בהרגשה, מה שכלל לא מצוי היום שכידוע נשים לא מרגישות, ולכן אם האחות טהרה מאשרת שהמכה מדממת ספונטנית גם בתוך ג' ימים ראשונים ניתן לתלות בה.

מקורות:

ראה רמ"א סי' קצו סעי' י, ואף שהב,ח ש"ך וט"ז שם החמירו שאין להקל באופן כזה אלא במכה מלאה שחין, הסכמת אחרונים רבים כדברי הרמ"א, ראה כרתי ופלתי תורת השלמים חכמת אדם פנים מאירות ח"ב סי' קע, ועיי"ש שכיון שהיא רק חומרת הקדמונים שלא לתלות בג' ימים הראשונים דיינו להחמיר רק במכה שלא ידוע אם מוציאה דם. אמנם בשו"ת רעק"א סי' עח כתב שכיון שלדעת הרמ"א מקילים רק בדם שלא בהרגשה, ממילא בהרגשת עד גם יש להחמיר שמא בא בהרגשה, וכל הקולא היא רק בכתם. אמנם ראה משמרת טהרה פרק ה הערה 7 שדברי רעק"א תמוהים שהרי עד כמה שיש שם פצע מדמן זה נחשב עד שאינו בדוק ואין לו את חומרת עד, וחזר דינו להיות כתתם, וכן מדברי האחרונים הנ"ל שלא חילקו נראה שגם בבדיקת עד יש לתלות בג' ימים ראשונים, ולכאורה נראה שכך גם רגילות מורי הוראה להורות.