נקיון הידים לאחר נגיעה בדבר מטונף

שאלה:

שבוע טוב כבוד הרב, השבת למדתי את הלכות נטילת ידיים והתעוררו לי כמה שאלות :

1] ראיתי דיון באתר שנטילת ידים ממש זה רק בנגיעה בדבר שיש לו ריח רע מחמת רקבון או צואה וכדומה, ורציתי לדעת האם עיפוש ומי רגליים נכנסים לקטגוריה (שהרי לפי המשנה ברורה יכול לברך על הנטילה לאחר נגיעה בדבר המטונף שבאמצע סעודת לחם) ?

2] האם לפי הרב עובדיה יוסף, שפשוף בבגד מועיל לכתחילה ?

3] ואם כן, באיזה מקרה יודה הרב עובדיה ששפשוף בדיעבד ?

4] כאשר מנקים במילי דמנקי, האם דיי לי לנקות את הצד הפנימי של היד או שצריך כל היד, כלומר משני הצדדים ?

תשובה:

שלום וברכה,

1. נגיעה במי רגלים היא ודאי דבר מטונף מאוד שמחייב נטילה, לגבי עיפוש תלוי במה מדובר.

2. אינני מכיר מחלוקת בענין זה, או דעה מיוחדת לגר"ע יוסף, בכל מקרה באמצע לימוד לא צריך להפסיק לנטילה בנגיעה במקום מכוסה, כדי שלא לבטל תורה וניתן להקל לקנח בבגד. הרי המקור הוא בשולחן ערוך בסוף סימן ד סעי' כב-כג. במשנה ברורה שם ס"ק סא הביא שראוי להחמיר כשיש לו מים אבל אם זה טורח וביטול תורה יש להקל.

3. במשנה ברורה ס"ק נז מבואר שגם אם נגע רק בקצות אצבעותיו יקנח היטב את כל היד ולכל הפחות עד סוף קשרי אצבעותיו.

שבוע טוב.