בתשרי / ניסן נברא העולם?

שאלה:

שלום,
במחלוקת הזאת שבתשרי או ניסן נברא העולם, אומרים תוס' שאלו ואלו דא"ח, בתשרי עלה במחשבה ובניסן נברא. וקשיא לי שהרי ר"ה נקבע ביום שאדה"ר יצא בדימוס אחרי שחטא בא' בתשרי, והיתכן שחטא עץ הדעת אירע בעולם המחשבה?
תודה

תשובה:

לכאורה הגמרא הזו שבגלל שאדם הראשון עמד לדין ביום זה גם בניו יעמדו לדין היא אכן רק לרבי אליעזר, אבל לרבי יהושע הטעם הוא בגלל שזה יום בריאת האדם [במחשבה] ובריאת האדם מחייבת דין. ונקבע הדין דוקא לתשרי משום שהרצון הראשון היה לברוא את העולם במידת הדין, וגם על פי סוד תשרי הוא דין וניסן הוא חסד.

שבוע טוב.

הצטרף לדיון

תגובה 1