פתיחת מגירה שיש בה פח אשפה בשבת

שאלה:

יש לי פח אשפה בתוך מגירה . האם מותר לפתוח את המגירה בשבת ולטלטל את המוקצה ע"י כך כל הזמן ?

תשובה:

שלום וברכה

ככל שהמגירה משמשת רק או בעיקר את פח האשפה, הרי שהיא בסיס לדבר האסור, כי הפח הוא מוקצה בשבת, ולכן אסור לפתוח את המגירה בשבת. אבל אם המגירה משמשת גם לדברים אחרים חשובים לא פחות, הרי שהיא בסיס לדבר האסור והמותר, ומותר לפותחה בשבת, ואין לחשוש בשעת הצורך על טלטול הפח כיון שהוא טלטול מן הצד, בתנאי שזה נעשה לצורך אחר ולא לצורך פח האשפה, כי טלטול מן הצד לצורך דבר האסור – אסור בשבת.

מקורות:

על הגדרת פסולת כמוקצה ובשיירי מזון במקום שמצויים בעלי חיים שרגילים ליתן להם מהם, ראה ארחות שבת פרק יט סעי' קמה-קמט.