לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

טבילת כלי חשמל / הפקר / גמר על ידי ישראל

שאלה:

מה עושים בטבילת כלי חשמל, לדוגמא מכשיר של פנקיק שזה כמו טוסטר, וכן בטוסטר וקומקום. ומה הדין אם אני מפקיר את הכלי, וגם מה הדין אם אני פותח את המכסה של החשמלים בפנים ואני מוציא את החוט חשמל מהחוטים שלו, ואח"כ מחזיר האם זה נקרא תיקון ביד ישראל, ואם לא איזה דברים אפשר לעשות שיחשב תקון ביד ישראל?

תשובה:

אני רואה שאתה כבר מכיר את כל העצות… ראשית, מכשיר חשמלי שאינו דיגיטלי אפשר בדרך כלל להטבילו בלי חשש רק לתת לו להתייבש טוב כמה ימים לפני השימוש בו במקום פתוח. תיקון על ידי יהודי יעיל מאוד אבל רק אם זה מעשה שנדרש לו קצת מיומנות, לא לפתוח בורג ולהחזיר..

על עצם ההכרעה שהפקר יועיל כדי לפטור מחיוב הטבילה, ראה שו"ת משנה הלכות ח"ד סי' קז וחי"ט סי' קיב על פי החדות יעקב סי' מב. אמנם בס' חוט שני טבילת כלים עמ' כט כתב שאחר שחלה חובת טבילה על הכלי לא מועיל לפוטרו מכך על ידי הפקרה, ובס' טבילת כלים להרב צבי כהן פרק ג סעי' ח הביא בשם הגרש"ז אויערבך להקל בזה כאשר הכוונה להשתמש בו כשהוא מופקר ללא כוונת קנין, וראה מנחת שלמה ח"ב סי' סו אות טז שסמך על כך רק בשעת הדחק.

שבת שלום ומבורך.