כתובת קעקע לצורך הקרנות בחולי סרטן

שאלה:

מקובל אצל חולים ל"ע שצריכים לעבור הקרנות, שמסמנים את המקום של ההקרנה בעט מיוחדת כעין קעקע וזה דבר שנשאר קבוע ולא יורד לעולם. אולם זה נקודה זעירה שכמעט לא נראית.
הסיבה שהם עושים זאת, כדי לא להצטרך לפרוצדרה כל פעם מחדש לקבוע את מיקום ההקרנות [פרוצדרה מורכבת]
האם זה מותר?
ראיתי ברשת בשם רב אחד [לא מכירו] שהתיר מצד פקו"נ, אך לכאור' עצם ההקרנות יכול להתבצע בלי זה. ורק המציאות שכך הנהיגו בעולם הרפואה מטעמי נוחות חסכון כספי [פרוצדרה מאד יקרה הקביעה והסימון] וזמן. כך שעצם הסימון אינו פקו"נ.
כמו"כ הרבה פעמים אין צורך מממש בהקרנות, אלא מתבצעות כמניעה וליתר בטחון. כלומר קשה להגדיר זאת כפקו"נ [למרות שמסתבר שעדיין יש סיכון גדול לוותר עליהם ומסתמא אם היו חייבים לעשות בשבת הקרנות היו מתירים זאת]
היתר נוסף הוא התיר, מצד שזה בקושי נראה, אך צ"ע מי אמר שיש כזה היתר
היתר נוסף רצה להתיר מצד שזה לא אותיות אלא צורה, אבל זה מחלוקת ראשונים, וצ"ע.
והיתר נוסף מצד מכתו מוכיחה עליו, וגם זה לא הבנתי אם שייך כאן.

לסיכומו של דבר השאלה האם ראוי לחפש אפשרות אחרת לסימון. האם מותר לכתחילה. אשמח למקורות

תודה

תשובה:

לפי דעתי הוא צודק בנימוקיו, ככל שזו הדרך לבצע את ההקרנות, אני משוכנע שאין אפשרות לבחור בדרך אחרת, בית חולים לא עובד אצלך כדי שתחליט שאתה לא עושה את זה, אלא מטריד אותם כל פעם עם הפרוצדורה הזו, כמו כן זה עשוי לדחות את זמן ההקרנה בגלל קושי בתיאום בפרט אם נחליט שכך צריכים כולם והרי יש עומס של חולים, וכיון שבלי ספק כל אדם שנדרש להקרנה בין אם זה למניעה בין אם לרפואה יש בזה היתר גמור של פיקוח נפש – מותר לכתחילה ללא חשש.

שיהיה רפואה שלמה ובשורות טובות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אם אני מבין נכון, אז לו יצוייר ויש אפשרות של סימון בדרך אחרת [באופן שמקובל רפואית והרופאים מסכימים] אז עדיף דרך אחרת.
    ורק אם זה הדרך היחידה המעשית, אז מותר מצד היתר של פקוח נפש שדוחה כל התורה.
    כלומר בעקרון זה כן קעקע.
    האמנם?

  2. אם זה נשאר לעולם ורואים אפילו בהתבוננות, אז לכאורה למה לא? אבל פשוט בעיני שיש כאן היתר של פיקוח נפש. הרופאים לא משחקים בדבר הזה מן הסתם.