שכחתי להגיד ברכת השכיבנו

שאלה:

במעריב בהחזן התחיל קדיש כשסימתי ברכת אמת ואמונה. עצרתי ועניתי לקדיש מתוך כוונה להמשיך לברכת השכיבנו מיד לאחר הקדיש. אלא שאז טעיתי והתחלתי שמו"ע. מה הייתי אמור לעשות? האם שייך לברך ברכה זו לאחר שמו"ע או שהפסדתי את הברכה?

תשובה:

אפשר להשלים ברכה זו לאחר שמונה עשרה.

בית יוסף אורח חיים סימן ס: וכתב רבינו הגדול מהר"י אבוהב ז"ל שהגאונים והרשב"א הסכימו שבין ביחיד בין בציבור צריך לקרות הברכות ע"כ. וכן מצאתי להרשב"א שכתב בתשובה (ח"א סי' שיט וסי' מז) הקורא ק"ש בלא ברכותיה יצא דברכות אינן מעכבות ומיהו מסתברא שחוזר ואומר ברכות בפני עצמן בלא ק"ש ואף על פי שברכות לפני קריאתה נתקנו לאו ברכות של ק"ש הן כדי שתאמר היאך יברך וכן הסכימו הגאונים שהרי אינו מברך אשר קדשנו במצותיו וצונו לקרוא את שמע ולפיכך אף על פי שיצא ידי קריאה ידי ברכות לא יצא וחוזר וקורא ברכות בפני עצמן והביא ראיה לדבר וכבר כתבתי זה בסימן מ"ו (ד"ה וכתב הרא"ה):

שולחן ערוך אורח חיים הלכות קריאת שמע סימן ס: סעיף ב] קרא ק"ש בלא ברכה יצא י"ח ק"ש וחוזר וקורא הברכות בלא ק"ש. ונ"ל שטוב לחזור ולקרות ק"ש עם הברכות. סעיף ג] סדר הברכות אינו מעכב, שאם הקדים שנייה לראשונה יצא ידי חובת ברכות.