שמיטה – חייבים לתת מעבר לאנשים לקטוף? /שמיטת כספים

שאלה:

שלום הרב,
לקראת שנת השמיטה הסתפקנו בכמה עניינים,
1.קיי"ל שצריך להפקיר את עצי הפירות שבגינות, ולכאורה חלק מעניין ההפקר זה אפשרות גישה לכל מאן דבעי, א"כ מה עושים כאשר המעבר אל הגינה הוא רק ע"י דלת החצר והיא באופן כללי נעולה כדי שלא יכנסו זרים לבית עצמו, אז האם זה יוצר ריעותא להפקר שבגינה?

2.האם מותר לעשות שימוש בענפי האילן? כמו יצירות וכו'? וכן לנוי לסכך של הסוכה?

3.בעניין שמיטת כספים, אדם שלווה כסף ואינו רוצה שהשמיטה תבטל את הכסף וכעת אין לו אפשרות ליצור קשר עם המלווה(שיעשה פרוזבול וכדו'), האם יכול לעשות פעולה כל שהיא כדי שלא תשמט החוב?

תודה!

תשובה:

1. אפשר לנעול את החצר, ולתלות שלט שמי שרוצה פירות יתקשר לטלפון מסויים ויכניסו אותו פנימה או יתנו לו פירות החוצה.

2. מותר להשתמש בענפים ללא הגבלה.

3. הנושא של שמיטת כספים הוא עסק של המלווה, כלומר הלווה אם ירצה רשאי לתת בכל מקרה את הכסף למלווה כמתנה. כמו כן, אם תאריך הפרעון הוא אחרי השמיטה [יש לזכור שהשמיטה משמטת בסופה, כלומר השאלה הזו רלוונטית רק עוד שנה וחצי] הוא לא מושמט, ראה עוד כאן.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. עיקר הדין לכתוב פרוזבול בסוף שנת השמיטה, יש מהדרים לחשוש גם לשיטות שהשביעית משמטת בתחילתה וכותבים לפני השמיטה.