דמי תיווך לשוכר שהביא שוכר חלופי

שאלה:

שלום
אני שוכר דירה ואני יוצא טרום זמני ועלי להביא שוכר חלופי.
בשל כך שהמקום הינו אזור מבוקש מאוד, רציתי להרוויח דמי תיווך וידעתי שיהיו הרבה קופצים לדירה אפילו שהיא בתיווך.
פירסמתי את הדירה כאשר אני מציין כי יש דמי תיווך.
כאשר הגיע שוכר פוטנציאלי לראות את הדירה לא ציינתי לו שאני גר בדירה.
הוא רצה לשכור את הדירה ואמרתי לו שיש דמי תיווך שהוא יצטרך לשלם והוא אישר.
לאחר שהוא החליט לסגור על הדירה אף דאגתי עבורו להנחה משמעותית מול בעל הבית.
לאחר ששילם לי את הכסף נודע לו שאני גר בבית ואין בידי רישיון תיווך ובשל כך טוען כי לא מגיע לי דמי תיווך
השאלה עם מי הצדק?

תשובה:

שלום וברכה,

השוכר שרצה לצאת מהדירה ולכן חיפש שוכר חלופי אינו זכאי בתשלום של דמי תיווך.

בהצלחה.

מקורות:

אדם שהוא צד בעסקה אינו רשאי לקבל דמי תיווך. ולכן שוכר שרוצה לצאת בתוך תקופת השכירות וצריך למצוא שוכר חלופי, הרי הוא צד בעסקה אינו זכאי לדמי תיווך- הגאר"מ שפרן שליט"א קובץ הישר והטוב ח"ז עמוד לה. וראה בעלון המשפט גיליון מספר 59 עמוד 6 שכתב שאם השוכר השכיר לשוכר חלופי שמסכים לשכור לתקופה ארוכה יוכל לדרוש דמי תיווך עבור התקופה שעודפת על התקופה של השוכר הראשון, ובתנאי שהשוכר השני היה מסכים לשכור את הדירה רק לתקופה קצרה של הזמן של השוכר הראשון. ויש להוסיף תנאי נוסף שהשכירות העודפת תהיה שנה מעבר לזמן של השוכר הראשון, מאחר ועל תקופה של פחות משנה לא מקוב לגבות דמי תיווך.

בקיצור: השוכר הראשון זכאי לדמי תיווך, אלא אם כן ימצא שוכר שמסכים לשכור גם לשמן קצר [התקופה שחייב לשכור השוכר הראשון] ואז יוכל לגבות תיווך על הזמן שמעבר לשמן השכירות ותהיה שנה שלימה.