קניית חמץ שנמכר לגוי

שאלה:

שלום וברכה.
האם למחמירים שלא למכור חמץ גמור, מותר לקנות חמץ גמור מחנות שמכרה או שאין הבדל בין אדם פרטי לחנות?

תשובה:

שלום וברכה,

אין קשר בין שני הנושאים באלו. איסור בל יראה ובל ימצא הוא לאו מהתורה, ולכן ראוי להחמיר שלא להכנס לשום חשש בענין זה, אבל האיסור לאכול חמץ שעבר עליו הפסח הוא רק קנס חכמים,] ולכן בזה אין מקום לחשוש לכאורה עד כמה שהחמץ נמכר כדין. אמנם יש שהחמירו בזה וכן דעת הגר"א, אבל יש לדעת שזו חומרא בעלמא, שראשית קשה להקפיד עליה, רק אם כמה חודשים תבדוק קוד יצור של כל מוצר, אבל גם לא נהגו בו רוב העולם עד לפני שנים מספר. אני משתדל היום שיש הרבה חמץ חדש בחניות שאם אפשר לא אקנה אלא מאחרי פסח, אבל אם אין מהמוצר שאני זקוק לו וכדומה והמכירה היתה כדין, אינני מקפיד על כך. ואם יש לך חנות של יהודי ירא שמים שאתה יודע שחמץ זה היה ברשותו בחג, זה עוד יותר טוב. כמו כן, גם אם מקפידים, אין צורך להקפיד על קמח שנטחן לאחר הפסח שכן הקמח בזמנינו מן הסתם אינו חמץ. בפסח עצמו לא נשאיר בבית ללא מכירה, אבל הוא כנראה לא חמץ.