כלאיים באדניות במרפסת ושאלות נוספות

שאלה:

שבוע טוב הרב, יש לי כמה שאלות:
1. אם יש לי 3 אדניות, באדנית אחת אני זורעת עגבניות, בשניה מלפפונים וכו', מה המרחק שצריך להיות בין האדניות מצד כלאיים?
2. בשבת שאלה אותי שכנה אם אני מתחסנת מחר ועניתי שכן, האם יש עם זה בעיה מצד דיבורי חול?
3. האם מותר לקרוא בשבת ספר על חייו של האדמו"ר מפיאסצנה בשואה?
4. מצטערת שאני שואלת אבל אם לא אשאל איך אדע.. האם אגודת ישראל זה הכשר מהודר?
בתודה רבה מראש!

תשובה:

שלום רב

1. עציצים אינם חוצצים לענין כלאים, ויש להרחיק ביניהם כשיעור ההרחקה האמור בכלאים: בירקות, יש אומרים שצריך להרחיק טפח ומחצה – כ15 ס"מ, ויש אומרים שלושה טפחים – 29 ס"מ. ראה ס' שיעורי המצוות מהגר"י קנייבסקי זצ"ל. המרחק הוא בין הגבעולים שבקרקע, הענפים גם אם מתקרבים זה זה – אין בעיה. כך מבואר ברמב"ם כלאים פ"ג הל' יד.

2. יש להקל.

3. מותר.

4. אפשר לאכול.

קיץ בריא ופורה! המשיכי לקדש שם שמים בכל הליכותייך! כל הכבוד..

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. תודה רבה הרב! ובין סוגים שונים של צמחים אין כלאיים נכון? לדוגמא אם צריך להרחיק בין אדנית של רקפות ואדנית של פטרוזיליה שנמצאות בחצר? (אני לא אוכלת מהפטרוזיליה אני יודעת שיש בעית חרקים)