כסף במכונת מסטיקים

שאלה:

שלום לרב. לפני מיספר חודשים במקום עבודתי הניחו ליד פח האשפה מכונה למכירת מסטיקים כאשר נישארו מטבעות של5שקלים בתוך המכונה אחד העובדים הזיז את המכונה ונפלו מטבעות של 5שקלים האם זה נחשב הפקר או עוון גזל לקחת מן המטבעות?

תשובה:

חפצים שמונחים בתוך האשפה או בסמוך ממש לאשפה הרי הם הפקר גמור – ומותר לקחתם. גם במקרה שנמצא סכום כסף וההפקר נעשה בטעות, נראה מותר לקחת ואין חובת השבה מאחר ואשפה שמונח ברחוב דינו כזוטו של ים.

בהצלחה.

מקורות:

ראה נתיבות סימן רסא ס"ק א גבי אשפה העשויה להיפנות שנחשב אבדה מדעת לכו"ע, כיון שבעל החפץ יודע שכל שהמוצא לא יכריז. ולכן אם נמצא באשפה מותר לקחת גם אם יש סימנים. אלא שיש לדון כאשר מוכח שהחפץ הושלך בטעות האם דינו כהפקר בטעות שאינה הפקר. ונראה שאשפה עירונית שכל כמה שעות העירייה מפנה את האשפה, ואין שליטה על כל מה שהושלך שם, ודינו כאבוד ממנו ומכל אדם ונעשה הפקר גם ללא ידיעתו.