ברכה על לחמניות מקמח מצה

שאלה:

מועדים לשמחה,
אני אופה לחמניות מקמח מצה, שמן, מים, קמח ת"א , מלח, סוכר.
האם ברכתן המוציא? אם כן- האם ניתן להשתמש בהן להמוציא בסעודות שבת?
תודה

תשובה:

אם הרוב הוא השמן והסוכר הברכה מזונות, ואם לא וזה אפוי ויש בכל לחמניה כזית, יש בזה ספק ואין לאכול אלא בתוך סעודת פת, ואם זה מבושל הברכה מזונות.

מקורות:

משנה ברורה סימן קסח ס"ק נט:

אם יש בהם וכו' – הטעם דעדיף בזה מאופן הא' דכיון שלא נתבשל תואר לחם שלו חשיבא שהוא ניכר וידוע יותר ומש"כ וברכת המזון היינו כשאכל כמה פירורין עד שיעור כזית. אם פירר הלחם עד שהחזירן לסולת ואח"כ חזר וגבלן בשומן וכיו"ב [שאנו קורין בלשוננו קניידלי"ך או חרענזלי"ך] עיין במ"א מה שכתב בזה והסכמת הרבה אחרונים דאם בישלן בקדירה או טגנם במחבת במשקה דחשיב כבישול אף שיש בכל אחת כזית ויותר מברך עליהם במ"מ [ואפילו אם אכל הרבה] וכן הוא מנהג העולם ואם אפאן נכון שלא יאכלם כ"א בתוך הסעודה אלא א"כ נילוש ברוב שומן או דבש דאז מברך עליהם במ"מ וכדלעיל בס"ז בהג"ה ואם גיבלן במים לבד ואפאן יש עליהם דין פת גמור: