שאלה:
הרכב התקלקל מס' ימים לפני החג. מפאת הלחץ זה הדחק של ערב חג דחינו את תיקונו והסתדרנו איכשהו גם בלעדיו. בחג עצמו הוא יקל עלינו מאוד אך לא הכרחי. לאחר החג נצטרך אותו שוב. האם מותר לתקנו הן מצד מכוון מלאכתו והן מצד שזה לא ממש דחוף לצרכי המועד
תשובה:
שלום וברכה
תיקון רכב אסור בחול המועד כיון שזה מעשה אומן, למעט מקרה שזה נחשב צרכי גופו, כמו למשל אדם שמתקשה מאוד בהליכה ויש בזה ענין בריאותי, או שיש בהז צרכי רבים כמו רכב הסעות. במקרה שלכם אינני רואה צד להקל.
מקורות:
בספר חול המועד כהלכתו פרק ז סעיף עו כתב לגבי תיקון הרכב: תיקון המוגדר כמעשה אומן: אסור לעשותו מלבד במקרים שזקוק לרכב מכיוון שההליכה ברגל עלולה להשפיעה לרעה על בריאותו, וכן כשנצרך לשימוש לצרכי רבים לצורך המועד (כגון, תיקון רכב ציבורי) והאם מותר גם ב"כיון מלאכתו למועד" ראה לעיל בפרק ב' סעיף פ'. וכן מותר לתקנו, כשההמנעות מהתיקון עלולה לגרום להפסד [דבר האבד] כגון שהמכנית נתקעה בדרך, ואם יניחנה שם עד לאחר המועד עלולה להגנב או להנזק, או שהנסיעה הביתה והחזרה למקום לאחר המועד תגרום להוצאות כספיות מיותרות, וכן במקרה שבנוסף למחיר התיקון יידרש תשלום נוסף עבור גרר לגרור את הרכב שגם זה קשור בהוצאות כספיות – וכל כיוצא בזה מותר לתקנו במועד
האם מותר תיקון הרכב במעשה אומן כשכעת כבר ברור שלא נספיק להשתמש בחג אלא רק לצורך אחר החג, ע"י נוכרי? במידה וכן – עד כמה יש לחשוש שלא מדובר בישראל מומר?
אסור.
מה לגבי דעות שמותר בהחלט לתקן רכב בחול המועד כשזה לצורך טיול בחול המועד? אור לציון חלק ג', אבני ישפה ןעוד?
לא חיפשתי מה שציינת כיון שכתבת מקורות לא מדוייקים, מה שאני כתבתי מדברי חול המועד כהלכתו הוא כלל בסיסי ויסודי בכל הנושא של מלאכת אומן בחול המועד, שאינה מותרת אפילו לצורך המועד אלא רק למה שנקרא צרכי גופו.
הדברים שכבודו כתב(שאם מדובר במעשה אומן,אז רק אם זה צורך גופו מותר) ידועים ולא באתי לחלוק עליהם(אע"פ שמפשט השו"ע וכן הפוסקים שמוזכרים שם במ"ב תקל"ו ס"ק ב בכלל לא חילקו בין מעשה הדיוט למעשה אומן בכל עשיית צרכי הרכיבה!!!)
כבודו כתב שאני לא מדייק במקור.
יפתח כבודו בבקשה אור לציון חלק ג' עמ רל תשובה ה, ויווכח שלדעת האור לציון, אם צריך את הרכב בחול המועד להגיע למקום שאי אפשר לו להגיע בלי הרכב מותר לתקנו במועד!
והילקו"י החדש צידד להתיר שלא כאביו הגר"ע שהחמיר.
ודע עוד, שגם בשות נזר כהן מתיר לתקן רכבו במועד.
כך ששוב, תשובה חד משמעית לאסור אין לנו.
לא אמרתי שאינך מדייק אלא שלא כתבת את המקור ולכן לא הלכתי לחפשו.
השאר תגובה