שהכל פוטר הכל? ומה לגבי ברכה אחרונה?

שאלה:

למי שאינו יודע מה הברכה על מאכל שאוכל, ואין לו אפשרות לברר, מברך שהכל, כי הוא פותר הכל. במצב כזה, איך ידע איזה ברכה אחרונה לברך.?

לדוגמה מישהו שאוכל ביגלה ובירך שהכל, איך ידע איזה ברכה אחרונה לברך.?

תשובה:

שלום וברכה

המשנה ברורה כתב, שכל מה שנאמר שבמקום ספק מברכים שהכל, זה רק כשהספק האמיתי, המאכל מורכב וקשה לקבוע את ברכתו, ולא מחמת שאינו בקי בהלכות, במקרה כזה שאינו בקי בברכות פשוט ימנע מלאכול… כך ילמד… כנראה שזה לא בשמים… כך שלכתחילה ודאי זה לא, אבל גם בדיעבד לא תמיד מותר כך לעשות. ומכל מקום לגבי עצם שאלתך, אכן בברכה אחרונה כלל לא קיים פתרון כזה, ולכן אם יש לספק השלכה גם לגבי ברכה אחרונה הרי שגם לולי דברי המשנה ברורה הנ"ל אסור לאכול.

מועדים לשמחה.

מקורות:

משנה ברורה סי’ רב ס”ק פד.

הצטרף לדיון

תגובה 1