ברכה על נטילת ידיים שחרית

שאלה:

על פי דברי הבן איש חי תולדות אות ו' שצריך להניח כלי ליד המיטה לנטילת ידיים.
אם כן לאחר שנוטלים שוב ומברכים על נטילת ידיים, על מה בעצם מברכים?
לעניין בריה חדשה,ידיים עסקניות והסרת הרוח רעה – כבר נטלתי ליד המיטה, אז על סמך מה אני מברך כעת, על סמך "היכון"?

תשובה:

שלום וברכה

המשנה ברורה בתחילת סי' ד ובביאור הלכה שם מבאר, שלענין בריה חדשה לא חייבים לסמוך את הברכה לנטילה [על הסרת רוח רעה בלאו הכי לא מברכים], ולכן, כיון שיש ספק אם הענין הוא בריה חדשה או נקיות לתפילה, יש לברך על הנטילה שלאחר שמתפנה, שאז גם להרא"ש קיים מצותו, שאם יברך קודם, אזי אחר כך שמטנפות ידיו נמצאת ברכתו הראשונה לבטלה, בעוד שאם יברך בנטילה שניה לדעת הרשב"א שהטעם הוא בריה חדשה, אין כל חסרון.

מועדים לשמחה.