ברכה על מצה מפוררת לכלי שני

שאלה:

האם מצות שאני מפורר אותם לתוכם כלי שני (קניידלך) ברכתם גם מזונות? בפסח השאלה שברכת המצה המוציא?
ב. וכן לגבי פירור מצה ל'אשל'?

תשובה:

כדי שהלחם יאבד את ברכתו ויברכו עליו בורא מיני מזונות, צריך שלא יהיה בו שיעור כזית, כלומר אתה שורה חתיכות קטנות, ואז או יתבשל ממש, או יהיה שרוי עד שהמשקה יתלבן מחמתו. בישול הוא דוקא בכלי ראשון, אבל בכלי שני, וכגון שמזגת מרק לצלחת ואתה שורה בו לחם, דינו כמשקה קר והברכה אינה בטלה אלא אם יהיה שרוי הרבה עד שיתלבנו המים מחמתו. נמצא שאם הוא כזית בכל מקרה מברכים המוציא וברכת המזון ונטילת ידים, ואם אינו כזית, הדין תלוי כנ"ל.