טעה בתפילת החובה האם חוזר גם על תפילת התשלומין?

שאלה:

בחוה"מ לא התפלל שחרית כאנוס ובמנחה שכח בתפילת החובה יעלה ויבוא ואמרה בתפילת הנדבה.
האם צריך להתפלל עמידה נוספת במקום הראשונה שלא אמר בה יעלה ויבוא או שתפילת הנדבה מועילה גם כתשלומים וגם כחזרה על תפילת החובה ששכח בה יעלה ויבוא

תשובה:

בודאי צריך להתפלל שוב, שהרי התפילה שלא אמר בה יעלה ויבוא לא עלתה לו כלל. הנדון הרחב בפוסקים אם צריך להתפלל עוד פעמיים או רק פעם אחת, משום שהכלל הוא שאם אין תפילת חובה גם התשלומין לא הועילו, והשאלה מה הדין כאן ששכח הזכרה. המשנה ברורה בסי' קח ס"ק ט מיקל שתפםילת התשלומין עלתה לו ואינו צריך להתפלל אלא עוד פעם אחת לשם חובה, ובשם הגר"ח מבריסק ידוע לחלק בזה בין אם שכח יעלה ויבוא שאז היתה זו תפילה אלא ששכח אזכרה, ואותה צריך להשלים, לבין אם טעה ואמר טל ומטר שאז התפילה הראשונה אינה כלום וממילא גם תשלומין אין לו, ועליו לחזור ולהתפלל עוד פעמיים. ובבן איש חי פרשת משפטים אות יח אכן נוקט להלכה שעליו לשוב ולהתפלל גם חובה וגם תשלומין. ולכל הדעות, אם נזכר בגמר החובה שטעה בה, לא יתפלל תשלומין אלא קודם חובה, ואז בשלישית, את תפילת התשלומין.

מועדים לשמחה.