תיווך על דירה

שאלה:

שלום רב,
שמעתי משכן על דירה פנויה אצלי בבניין והצעתי את הדירה לחבר מבלי שדיברתי על דמי תיווך ואכן הוא קנה את הדירה.
מאז עברה כבר שנה וכעת אני תוהה האם אני יכול לדרוש דמי תיווך על הדירה?
במידה ואכן מגיע דמי תיווך, האם הם שלי או שמא הם שייכים לשכן שממנו שמעתי על הדירה הפנויה?
תודה.

תשובה:

שלום וברכה,

אם התכוונת להציע בחינם ללא תשלום, אינך יכול לדרוש תשלום של דמי תיווך. אם לא התכוונת לעבוד בחינם מגיע לך דמי תיווך על המידע שהבאת לחבר – מידע שווה כסף. החבר שהודיע לך לא זכאי לדמי תיווך.

בהצלחה.

מקורות:

המציע לחבר הצעה של שידוך או תיווך זכאי לתבוע תשלום של תיווך מידן נהנה כמבואר בביאור הגר"א סימן פז ס"ק קיז. אולם את התכוון לעבוד בחינם ללא תשלום לא יוכל לדרוש תשלום כמבואר בנתיבות סימן יב.

רק מי שהציע את הדירה לקונה או שוכר זכאי לדמי תיווך, ואילו החבר שהציע למתווך אינו נחשב מתווך.