הסרת איפור בשבת

שאלה:

מועדים לשמחה,
האם מותר בשבת או ביו"ט לשים מים על איפור שנמרח על הפנים מהשינה בלילה ולנקות עם טישו? כי לדעתי זה כמו ליכלוך

תשובה:

שלום וברכה

אין להסיר איפור בשבת. מה שנמרח ואינו ממש ספוג בעור ואינו במקומו, יש להקל לכאורה.

מקורות:

למעשה נחלקו בכך הדעות: הגרש”ז אויערבך החמיר בכך מאוד, ואף לגבי טבילה הורה לעשות זאת על ידי גוי, ראה שמירת שבת כהלכתה פרק יד סעי’ סו ובהערות שם, ומשום שסבר שזה כעין מחיקה על מנת לכתוב במקומו לאחר זמן, וגם ההסרה נעשית לצורך יפוי. ויותר מכך החמיר בזה הגרי”ש אלישיב, כמובא בס’ פתחי דעת פכ”ח אות יג, שהורה לדחות את הטבילה למוצאי שבת. אמנם בשו”ת באר משה ח”ח סי’ כח צידד להקל בזה [ברחיצה במים, לא במגבון חלילה], משום שסבר שהחומרה של מחיקה על מנת לכתוב נאמרה רק בכתיבה ממש ולא בצביעה. עכ”פ למעשה אין להסיר איפור בשבת.