ניצול סמכות הורית

שאלה:

שלום וברכה,

הורה שמנצל את הסמכות ההורית שלו ואת החיוב של ילדיו לכבדו, האם באופן כזה יש פטור מניצול/כבוד אב ואם?

אתן דוגמא להמחיש, אחד ההורים מתעצל לזוז ממקומו וכל כמה דקות הוא מבקש מהילדים שלו שישרתו אותו ויביאו לו ויעשו בשבילו וכד' אפילו כשמדובר בעשיה קלה כגון לקום קצת מהכורסא לקחת את הפלאפון שנמצא לידו בשולחן. מדובר בהורה בריא והכל בסדר איתו אלא שהוא מתעצל ומנצל את הסמכות ההורית שלו והחיוב של הילדים לכבדו.

אשמח לקבל מקורות הלכתיים או שו"ת שדברו בנושא זה

תודה וישר כח!

תשובה:

שלום רב,

אני לא רואה כל הבדל אם האב נזקק לכך משום שקשה לו בלי לעזרה הזו לבין אם האב מבקש זאת כדי שבניו ישרתוהו. כלומר, יתכן שזה מאד לא מומלץ ולא ראוי כאשר הם רואים שהוא משתמש בהם באופן זה. אבל מצד חיוב כיבוד אב זה בדיוק החובה. כל עוד הכיבוד הזה הוא לכבודם ולא סתם לבקש דברים שאין לו בהם צורך לכבודו. וגם צריך להיזהר שלא יהיו בפנים זועפות כפי שנפסק.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. מצד האבא זה כלול באיסור של לא יעבוד בו בפרך (כמו עבד), ובפרט אם הבן יכעס עליו עובר על לפני עור, אבל מצד הבן ודאי שחייב בכבוד האבא.