כיסוי ראש גרושה ולאלמנה

שאלה:

שלום כבוד הרבנים

אני יודע שמדין תורה אישה נשואה חייבת בכיסוי ראש כמו שלמדו את זה מאישה שבגדה בבעלה והביאה לכהן ופרעו לה את הראש רציתי לשאול אתכם גם אישה גרושה ואלמנה חייבות בכיסוי ראש מדין תורה או חייבות רק מצד המנהג?

תשובה:

שלום רב,

גרושה או אלמנה אינה חייבת בכיסוי ראש מדאורייתא, אבל היא חייבת היא בכיסוי ראש מדרבנן משום צניעות – דת יהודית, כמבואר בשו”ע (אבה”ע סי’ כא סעי’ ב’) “לא תלכנה בנות ישראל פרועות ראש בשוק, אחת פנויה ואחת אשת איש” אלא שכתבו הפוסקים במקום כי פנויה הכוונה היא לגרושה או אלמנה. וראה במשנה ברורה סי' עה סק"י שביאר שהחילוק בין רווקה לגרושה הוא משום שרווקות לא נהגו בזמנינו ללכת עם כיסוי ראש ולכן כאשר האיסור הוא משום דת יהודית, זה תלוי במנהג מה נהגו לכסות. אבל גרושות שנהגו לכסות, זה איסור גמור משום דת יהודית.