האם ברכת הורים בערב שבת שייכת רק לילדים מתחת לגיל בר/בת מצווה?

שאלה:

שלום,
האם מה שנהוג בכמה קהילות שהורים מברכים את הילדים שלהם בערב שבת, שייך גם לילדים שמעל גיל בר/בת מצווה?
תודה רבה!

תשובה:

בודאי! אגב סבי היה מספר תמיד על סבו שהיה ראש הקהילה בלוצרן, וכמה מבניו ונכדיו היו גרים בסמוך לו שם, והיו מתפללים יחד, ובליל שבת היו באים כשבעים איש מצאצאיו לקבל את ברכתו…

מקור המנהג הוא מספר מעבר יבוק שכתב בזה הלשון: אמרו בפרק גידול בנים: שישים אדם ידו על ראש הקטן המתברך שנאמר (בראשית מח,יד) "וישלח ישראל את ימינו וישת על ראש אפרים וגו'" וכתוב (פסוק כ) "ויברכם ביום ההוא לאמור, בך יברך ישראל לאמר ישמך אלוקים כאפרים וכמנשה וגו'". כי ביד האדם ט"ו פרקים כמניין ט"ו תיבות שבברכת כוהנים. לאמור: יכולו על ראשך הברכות שבשלושה פסוקים אלה, שהם ט"ו. והמנהג לברך בשבת קודש, ובפרט בלילי שבת, סוד שבת מלכתא ובסוד נפש יתרה, שעל המברך והמתברך יכולו הברכות. ועוד, כי אין שטן ופגע רע בשבת שיקטרג על הברכה… וצורך גבוה הוא לברך את בניו בשבת. ואם יש לו בת, גם היא בברכה. ובפרט בליל שבת, והמשכיל יבין מעצמו כי כנים דברנו.