מנהג טוב

שאלה:

אדם שנהג להוציא שבת הרבה יותר משלוש פעמים ברצף לפחות שעה וחמש דקות אחרי השקיעה הרגילה כדי לחשוש לשיטת החזון איש בזה- שעה אחרי השקיעה כדי להגיע לצאת הכוכבים לכל הדעות ועוד שלוש עד חמש דקות תוספת שבת.

1. יש לעשות התרת נדרים בבית דין ממש אם קשה לו לעמוד בזה? או שניתן לסמוך על המודעה בערב ראש השנה ולהניח שלא התכויין להכביד על עצמו כל כך? נכון שזה לא מכביד אצל שאר העולם, אבל בחוויה האישית שלו.

2. ובכלל באופן עקרוני, אם מוציא שבת בזמן הרגיל- בכוחם של הלכות נדרים ללכת לפי החזון איש- למנוע ממני לצאת ידי חובת הבדלה ולאסור עשיית מלאכה- מצד הלכות שבת עצמם?

3 יש הבדל בין ספרדים ואשכנזים בשאלות אלו?

תשובה:

שלום וברכה

לגבי מנהג טוב שאדם עשה ולא התנה שיהיה בלי נדר נהגו לסמוך על המודעה בערב ראש השנה, כך הןרה הגרש"ז אויערבך כמובא בהליכות שלמה מועדים חלק א'. לכתחילה כדאי שיהיה מוסכם בלב האדם תמיד שאינו מתחייב שום דבר בנדר.