הלוואה בדולרים ועץ פירות שנשר ממנו פרי

שאלה:

בס"ד
לכבוד הרבנים הגאונים שליט"א .
א. אדם שלקח הלוואה בדולרים וכעת המלווה דורש בשקלים האם יכול להחזיר לו במידה ושווי הדולר עלה בזמן ההלוואה?
לדוג'-לקח 100דולר כאשר הדולר היה שווה 3 ש"ח ,כאשר בא לפרוע הדולר עלה ל4ש"ח והמלווה דורש כעת 400ש"ח.האם זה מותר?או שתמיד הלווה יחזיר בסוג המטבע שלקח בזמן ההלוואה?
ב.עץ אבוקדו שנשר ממנו פרי ויצא מרשות הבעלים לחוץ האם מותר לעובר ושב לקחת פרי זה ללא רשות?

תודה רבה לכם על הכל ,כל הישועות והברכות.

תשובה:

שלום וברכה,

לווה דולרים צריך להחזיר דולרים. הלווה יכול להחזיר שקלים, אבל הפירעון של השקלים יהיה לפי ערך הדולר בשעת הפירעון. פוסקי זמנינו נוקטים שדולרים נחשב בארץ ישראל להלוואת פירות ולא למעות, ולכן קיים איסור להלוות דולרים משום איסור הלוואת סאה בסאה, אא"כ יש ללווה דולר אחד בעת ההלוואה.

פירות שנשרו מעץ אבוקדו שייכים לבעל האילן. ואסור לזרים לקחת את הפירות.

בהצלחה.

מקורות:

הפירות שייכים לבעל האילן – ראה שו"ע חו"מ סימן קסז סעיף ב.