שאלות בענייני פסח

שאלה:

בס"ד
שלום רב
1. פירורי החמץ שמצויים בספרים ובמחזורים של החגים , שמוכנים בארון ספרים, האם ניתן שלא לנקות אותם מהחמץ , אלא לכתוב בשטר מכירה " כל החמץ המצוי בספרי הקודש מכור לגוי" ולסמן פתק בארון ספרים שעליו כתוב "מכור לגוי" ?
או שמעיקר הדין יש לבדוק אותם ולנקות מהחמץ ?
2. הכרפס שאוכלים בליל הסדר, צריך להיות בערך 5 ס"מ אורך ? כלומר באורך גפרור ?
3. מה כמות המים שיש לטבול בהם את הכרפס ? האם יש כמות מסויימת או שניתן לשים בכוסית ממש קטנה מעט מים עם מלח ?
4. מה היחס בין המים למלח ? אם שמים 50 מילילטר מים כמה מלח צריך להוסיף ? והאם המים חייבים להיות מכוסים עד ליל הסדר אם מכינים אותם ביום שישי לפני השבת ?
5. כשמזכירים את 10 המכות בליל הסדר ושופכים בכל פעם מהיין שבכוס, מתי צריכים לשפוך את זה לכיור ? מייד לאחר שסיימתי למנות את 10 המכות או בסיום הסדר?
6. הכוס שמוזגים לאליהו הנביא, נהוג למזוג בכוס השלישית או שיש כאלה שמוזגים בתחילת הסדר ?
ומה עושים על היין שבכוס אליהו ? מותר לשפוך לכיור בסיום ליל הסדר ?
7. בחלק מההגדות כתוב שכשמברכים המוציא ועל אכילת מצה, יש לטבול את המצה במלח , כמו בכל ליל שבת וחג , ובחלק מההגדות נכתב שאין לטבול במלח .מה נכון יותר לעשות ? לאכול את המצה כמו שהיא ללא מלח או לטבול מעט במלח?
8. אני עורכת את ליל הסדר בעזרת השם בלי נדר , ואני שותה תירוש ולא יין , אבא שלי רוצה לשתות יין כשר לפסח אך לא בכשרות מהודרת בכלל , האם זה בסדר שהיין הזה יהיה על שולחן הסדר ושהוא ימזוג לעצמו וישתה? או שאני צריכה למזוג לו ? האם זה בסדר לגעת בבקבוק יין שלא בכשרות מהודרת לפסח ? ולאחר שאבא שלי שלא שומר מצוות , פתח את הבקבוק ?
9. כשאוכלים מרור בליל הסדר , כמות המרור צריכה להיות דף אחד של חסה בגודל כף יד ? והאם ניתן מעט להשרות אותה במי מלח לפני כששוטפים ?
10. החזרת היא חלק מקערת ליל הסדר (חריין) אך בהגדה לא מוזכר מתי טועמים ממנה , אז מתי בכל זאת ראוי לאכול חזרת ? בשולחן עורך כשמתחילים את הסעודה עצמה ?
11. בליל הסדר אסור לאכול בשר צלוי או מטוגן , האם ניתן לאכול בשר שמבשלים ואז מטגנים מעט ואז מכסים במים ושוב מבשלים ?
12. ביום טוב , פסח , במוצאי שבת לאחר שאומרים " המבדיל בין קודש לקודש" מותר לקלף את הביצים שרוצים לאכול בליל הסדר?
קילוף ביצים מותרת בשבת ובחג ?

תודה רבה מראש !

תשובה:

1. אם מוכרים לגוי ודאי לא צריך לבדוק, מה שכן משתמשים בפסח נחלקו בזה הדעות, החזון איש החמיר בזה אבל המנהג להקל, למעט ספרים שממש מביאים לשולחן האוכל בשבת וכדומה, אבל גם זה די למכור לגוי.

2. פחות מכזית, ויש מקילים גם יותר.

3. לא משנה.

4. אין כמות מסויימת רק שיהיה משמעותי ומורגש. יש לכסות שלא יהיה מגולה לילה.

5. לא משנה.

6. יש שמוזגים רק כוס רביעית, ויש מוזגים בתחילה ובכל כוס מוסיפים מעט.

7. לא לטבול.

8. זה בסדר גמור, ותתני לו לחיות כפי שהוא מבין.

9. זה בערך הגודל וניתן להשרות כמה דקות, כפי הוראות על האריזה.

10. לא צריך לאכול חזרת.

11. מותר בהחלט.

12. מותר.