יום הולדת לועזי / בגדים חדשים בשנת אבל / גילוח אחרי שלושים

שאלה:

בס"ד
שלום רב
יום הולדת הלועזי לאבא שלי חל בשבת הקרובה , הוא מעולם לא חגג יום הולדת בתאריך העברי.
עבורו יום ההולדת לפי הלועזי זה היום הנכון לחגוג . האם אני , בתור חרדית שומרת מצוות , יכולה לומר לו "מזל טוב עד 120" ולחבק אותו בשבת ? ידוע לי שאסור לחגוג יום הולדת בשבת .
והאם את המתנות שהכנתי לו יש לתת רק במוצאי שבת ולא בשבת ?
2. האם מותר לאבא שלי למדוד את הבגדים החדשים שקניתי לו ליום ההולדת , כשזה חל לאחר שלושים ימי אבלות על אימו , אך במהלך שנת האבל ? ומתי יהיה מותר לו ללבוש את הבגדים ממש ? הוא אינו שומר מצוות ואינו מברך שהחיינו על בגד חדש, זה אומר שמותר לו ללבוש את הבגדים כמה ימים אחרי ה 30 ?
3. ה 30 על אימו חל בי"ב ניסן שזה ערב פסח , מותר לו להתגלח ? קראתי שאבל על הורים זה "עד שיגערו בו" , אז אני יכולה לומר לו שהגיע הזמן להתגלח וזה נחשב ?
כדי שיכנס נקי ומגולח לשבת ולחג ?
4. כשאני אברך "שהחיינו " בליל הסדר, אבא שלי יכול לענות "אמן " למרות שהוא בשנת אבל על אימו ?

תודה רבה מראש !

תשובה:

שלום וברכה

1. אין כל בעיה לחגוג איתו את יום ההולדת זה בסדר גמור.

2. מנהג בני אשכנז שלא ללבוש בגדים חדשים בשנת אבל, למעט בגדי זיעה, אבל את לא אמורה להחזיר אותו בתשובה וללחוץ עליו זה לא מועיל ורק מרחיק אותו ומשניא עליו את הדת. שיעשה מה שהוא מבין, אם ישאל אותך תעני לו, זה הכל.

3. גילוח זקן זמנו לאחר שלושים יום, זה שיעור גערה בגילוח זקן, בתספורת או סידור זקן למי שמגדל השיעור הוא עד שלושה חודשים בדרך כלל.