חלות דין נדר על מעשה טוב

שאלה:

שלום כבוד הרב, יש לי שתי שאלות בענין נדרים:
א. בן אדם מתכונן לעשות פעולה שיש בה ענין טוב כגון טבילה בערב שבת כאשר כבר קבע במפורש בערב ראש השנה שכל דבר שיעשה ג' פעמים הוא בלי נדר כך שאין לו שום חיוב בזה במשך כל השנה. השאלה היא לגבי מצב שכבר נכנס למקווה ומתכונן לטבול וברגע אחרון החליט שלא לטבול אלה ללכת למקום אחר לטפל בענין של דבר הרשות, האם מותר לי לחזור בי מפעולת הטבילה או שבמצב כזה חל איזה נדר בדבר.
ב. התרת נדרים של ערב ראש השנה מיועדת לנדרים השכוחים, כידוע, השאלה לגבי נדר שבאותו רגע של ההתרה הוא שכוח אבל במשך השנה מידי פעם נזכרים מהענין, האם ניתר על ידי אותה התרה?
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

אין הבדל בין אם נכנס למקווה או רק תכנן.

הקובע הוא האם זכר בשעה שנודר, מה שנזכר בזמנים אחרים אינו משנה. הנקודה החשובה היא שלא סומכים על ההתרה למעשה גם לנדרים שכוחים, אלא רק לענין מנהג טוב שאדם נהג ולא התנה שיהיה בלי נדר. הארכנו בזה במקומות רבים כאן באתר. ראה למשל כאן.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מחילה לא הצלחתי להבין, לגבי התשובה הראשונה שאין הבדל בין תכנן לנכנס למקוה, הכוונה לחיוב או לפטור? כלומר, אם תכנן בלבו ללכת ולטבול במקוה, חייב ללכת וכ'ש אם כבר נכנס או שפטור מללכת וה'ה אפילו נכנס?